lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars

Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 04-16-2016, 06:56 PM   #1
Not Yet Wild
Club Car
Join Date: Sep 2015
Location: Atlanta, GA
Posts: 10
Default Speed Sensor or Something Else?

I have a 2003 Club Car DS, 48V with IQ system, GE motor, stock magnet. Upgraded controller to Curtis 350A, and it worked great! Then I went to change out magnet, popped out speed sensor and discovered I had the wrong magnet, put sensor back in to wait for new magnet, and started having strange issue. The cart would take off like a champ, then only go 8mph. However, going downhill it would only regen brake with the pedal down; freewheeled when pedal was let up.

I figured the speed sensor was damaged when I took it out and reinstalled it, so I bought and installed a new one, and the behavior got even more strange.

Cart Takes off and goes like a champ, but then behaves erratically. Going downhill, it will either take off and run with no limit (32mph on my GPS), or more often regen brake when the pedal is down (12-13mph like it should), but freewheel faster if you let the pedal up, where it would originally slow more to 6-7mph.

Even more strange is the uphill behavior: Will surge to 8mph, slow to 4, surge to 8, slow to 4 ... repeat, with enough force to nearly give you whiplash!

Any ideas?

JDFester is offline   Reply With Quote
Alt Today

Golf car forum Sponsored Links

This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
Unread 04-16-2016, 07:21 PM   #2
Not Yet Wild
Join Date: Oct 2015
Location: MN
Posts: 59
Default Re: Speed Sensor or Something Else?

You can check motor/magnet with voltmeter.
From black to green will go from plus volts to zero volts smoothly when rolling cart slowly.

Check connections anywhere where wiring may have been disturbed. At tach and controller. Unplug and re-plug. Cycle main power.

Shameless plug:
Use a MM next time and save the hassle of magnet change.
Attached Images
File Type: png Gem P&P tach.png (275.8 KB, 0 views)
File Type: png Deutsch plug.png (21.6 KB, 0 views)
INWO is offline   Reply With Quote
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Forum
MCOR? Speed Sensor? Controller? Cart Runs at half speed. Advice, please. Electric Club Car
08 precedent electric speed sensor problem. Cart starts at proper speed then slows . Electric Club Car
Does the speed sensor affect reverse speed? Electric Club Car
Half speed, speed sensor problem?. Electric Club Car
Speed Sensor Tomberlin

All times are GMT -5. The time now is 10:37 PM.

Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.