lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 11-30-2016, 07:29 AM   #1
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2012
Location: mims fl
Posts: 11
Default New controller issue

I bought a golf cart about a year ago. Its a 2001 club cars ds 48v. With I bought it the seller told me it had a high speed motor and upgraded controller, other than that it all stock (no lift, stock tires). The golf cart would top out at 23 mph, but when it came to sand or hills forget about it. It appears to have a blue D&D motor not sure which one, and a stock Curtis 250 amp controller. So I'm thinking well I'll get a new controller to solve the low torque issue. So I upgrade all my wires to 2 gage and install a GE 700 amp controller. Now that thats all installed, I go to test drive it (full charge) and the acceleration is awesome. The top end however has suffered tremendously. Speeds up to 15 mph and then slowly creeps to 19 mph. So my question is why did I lose 4 mph? I have the controller amperage all the way up and the acceleration all you way up and the plugging set in the middle. Any help would be greatly appreciated.
kennypowers is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 11-30-2016, 08:11 AM   #2
Gone Wild
Yamaha
 
Join Date: May 2012
Location: Rio Verde, Az
Posts: 2,731
Default Re: New controller issue

I don't know about that controller but it sounds like it's limiting the speed. Many controllers do limit the speed.
Volt_Ampere is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 08:16 AM   #3
Gone Wild
 
Sergio's Avatar
Club Car
 
Join Date: Sep 2012
Location: Charlotte, NC
Posts: 5,677
Default Re: New controller issue

I thought the GE 700 amp is only available as a Series controller, do You have a Series cart?

If so, what is the pack voltage at the 15mph cruising speed?
Sergio is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 10:52 AM   #4
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2012
Location: mims fl
Posts: 11
Default Re: New controller issue

It is the proper controller for my cart. I don't know what the voltage is at 15 mph, but I can check. Drove the cart Monday and it ran 23mph then installed the controller last night and it ran 19. I just cant figure out why it would be slower. If anything I figured it would be maybe a hair faster and gett there quicker.
kennypowers is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 11:10 AM   #5
BGW Sponsor
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 66,624
Default Re: New controller issue

The throttle signal could be off or over the limit. Does the cart go faster if you let off the gas some?
scottyb is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 11:38 AM   #6
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2012
Location: mims fl
Posts: 11
Default Re: New controller issue

Not sure I can test that when I get home
kennypowers is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 11:39 AM   #7
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2012
Location: mims fl
Posts: 11
Default Re: New controller issue

How would I fix that?
kennypowers is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 04:38 PM   #8
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2012
Location: mims fl
Posts: 11
Default Re: New controller issue

Ok so voltage @ 15 mph is 44.8 voltage at wot @ 19mph is 42.7 resting voltage is 48.9. The cart does not increase speed when I let off the peddle. And correction on the year its a 2002. Once again I only changed the controller, direct swap. No other changes to the cart from the previous day when it would run 23. This has me completely baffled.
kennypowers is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 04:45 PM   #9
Gone Wild
 
Sergio's Avatar
Club Car
 
Join Date: Sep 2012
Location: Charlotte, NC
Posts: 5,677
Default Re: New controller issue

When did You install the 2ga cables, before or at the same time as the new controller?

The pack voltage is low, it could be because:
Improper charging (no cable through OBC or more than one cable from pack negative to controller).
The motor may be using more current than it can effectively convert to torque (try lowering both the acceleration and the max current setting).
Sergio is offline   Reply With Quote
Unread 11-30-2016, 05:48 PM   #10
Not Yet Wild
 
Join Date: Jun 2012
Location: mims fl
Posts: 11
Default Re: New controller issue

I upgraded the wiring a couple weeks ago and it ran fine. The motor was done last night. I'll try lowering the settings.
kennypowers is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
Controller Issue Electric golf carts
Possible controller issue Electric EZGO
Controller issue Electric EZGO
axe controller issue Extreme DC!
Possible DCS controller issue Electric EZGO


All times are GMT -5. The time now is 04:17 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.