lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 05-14-2018, 06:10 PM   #1
Gone Wild
Club Car
 
Join Date: Jun 2014
Location: Motown
Posts: 240
Default bad speed sensor?

stock 03 IQ cart. speed dropped yesterday from 14 to 8 mph, 50.4 volts on meter
no regen braking when i lift the go pedal, i did the push test and have no resistance. back up alarm is disconnected.
did i lose my speed sensor? i believe the cart is in safe mode

i leave my cart outside most of the time, charge inside and park inside when i have either truk out
the motor, obc and controller are very dusty, not muddy or water stained, like the battery area
we've had a lot of rain this past week, mocor and f/n/r switch got very wet
i don't think water is the problem, just pointing out the fact that the cart is outside 80% of the time

few pics of my motor, can't tell what type it is
best pic of speed sensor i could get, sunlight on concrete was washing out the pic
Attached Images
File Type: jpg 1526335066448.temp.jpg (295.7 KB, 0 views)
File Type: jpg 1526334812380.temp.jpg (211.6 KB, 0 views)
_ogre is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 05-14-2018, 06:14 PM   #2
Old Sky Soldier
 
mrgolf's Avatar
Club Car
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kentucky
Posts: 3,216
Default Re: bad speed sensor?

You have a GE motor. https://www.revolutiongolfcars.com

Contact this guy to get a new OEM sensor. His name is David.
mrgolf is online now   Reply With Quote
Unread 05-14-2018, 07:06 PM   #3
Gone Wild
Club Car
 
Join Date: Jun 2014
Location: Motown
Posts: 240
Default Re: bad speed sensor?

great... i have the expensive sensor
thou this cart has given me zero problems in the last 7 years other than charger rebuild and new batteries last year
and tahoedawg sold me a repair kit for the charger

other than grey color how do you know the motor is ge?
i figured it'd have ge somewheres on the tag
what's involved in changing out the speed sensor?
and since i'm in there is this a good time to change out the magnet?
_ogre is offline   Reply With Quote
Unread 05-14-2018, 07:51 PM   #4
Old Sky Soldier
 
mrgolf's Avatar
Club Car
 
Join Date: Dec 2011
Location: Kentucky
Posts: 3,216
Default Re: bad speed sensor?

The flat speed sensor is a give away that it is a GE motor. To change it just use a screw to pop it off and unplug the pig tail connector. Some of them have a screw clamp holding the wires. To change the magnet you need a paint can opener or similar tool to pry the old magnet out.. No screws holding it. It is just pushed on. Get sensor and speed magnet from David. If you talk to him he will explain how to change them.
mrgolf is online now   Reply With Quote
Unread 05-14-2018, 08:33 PM   #5
Gone Wild
 
Golf cart guy's Avatar
 
Join Date: May 2015
Location: Central Florida
Posts: 1,559
Default Re: bad speed sensor?

make sure you just don't have a broken magnet
Golf cart guy is offline   Reply With Quote
Unread 05-15-2018, 04:34 PM   #6
revolutiongolfcars.com
 
TahoeDawgZ71's Avatar
Club Car
 
Join Date: Mar 2010
Location: Golf Car Capital of The World... Augusta, Georgia
Posts: 8,709
Default Re: bad speed sensor?

Check the magnet for sure to make sure it's not broken. If it is, replace it. I recommend a high speed magnet as it's more readily available and cheaper than a replacement OEM magnet. The sensor is the GE sensor. To remove it, just insert a screwdriver under the tab that's turned towards the back of the cart and pop it out. The new one will snap in.
TahoeDawgZ71 is online now   Reply With Quote
Unread 05-15-2018, 05:49 PM   #7
Not Yet Wild
 
Join Date: May 2018
Posts: 1
Default Re: bad speed sensor?

I have a 05' club car precedent. Cart takes off at high speed then drops to about half speed or less within a couple of seconds. Had it checked out and was told batteries, Same issue with BRAND new batteries. Is this a speed sensor issue?
jhardy75143 is offline   Reply With Quote
Unread 05-15-2018, 05:53 PM   #8
Garnet & Gold Certified
 
NoleFan4Ever's Avatar
Club Car
 
Join Date: Sep 2011
Location: Florida
Posts: 5,345
Default Re: bad speed sensor?

Quote:
Originally Posted by jhardy75143 View Post
I have a 05' club car precedent. Cart takes off at high speed then drops to about half speed or less within a couple of seconds. Had it checked out and was told batteries, Same issue with BRAND new batteries. Is this a speed sensor issue?
And/Or an MCOR issue. (Probably want to start your own thread so it does not clutter this one up if you still need help)
NoleFan4Ever is offline   Reply With Quote
Unread 05-15-2018, 07:45 PM   #9
revolutiongolfcars.com
 
TahoeDawgZ71's Avatar
Club Car
 
Join Date: Mar 2010
Location: Golf Car Capital of The World... Augusta, Georgia
Posts: 8,709
Default Re: bad speed sensor?

Quote:
Originally Posted by jhardy75143 View Post
I have a 05' club car precedent. Cart takes off at high speed then drops to about half speed or less within a couple of seconds. Had it checked out and was told batteries, Same issue with BRAND new batteries. Is this a speed sensor issue?
Yes. More than likely...

Read this...

https://www.revolutiongolfcars.com/t...sensor-testing
TahoeDawgZ71 is online now   Reply With Quote
Unread 05-16-2018, 12:09 PM   #10
Gone Wild
Club Car
 
Join Date: Jun 2014
Location: Motown
Posts: 240
Default Re: bad speed sensor?

thanks guys, bought a new sensor and speed magnet from revolution/tahoedawg
_ogre is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
94 DS IQ speed sensor fault runs half speed Electric Club Car
WTB Ezgo Speed Sensor Cable (Without Sensor) Golf Carts and Parts
MCOR? Speed Sensor? Controller? Cart Runs at half speed. Advice, please. Electric Club Car
08 precedent electric speed sensor problem. Cart starts at proper speed then slows . Electric Club Car
Half speed, speed sensor problem?. Electric Club Car


All times are GMT -5. The time now is 06:33 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.