lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 04-12-2009, 09:30 PM   #1
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Default Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

I have a Club car serial number A9531-44-9013 and a pwer drive charger. I usually would leave the charger on most always, but had it off the cart for past month. When I plug in to wall 110V and the cart charger plug, I get nothing at all..no start or hum or anything. The batteries are about 2-3 year old. Haven't checked them individually for their voltage. But didn't know if there was a reset for the charger. There is a clear fuse cover with a wire of fairly large diameter that is ok and near the bottom right side near the cord is a 15amp switch or rocker switch, but I couldn't get it to do anything. Any one have an idea what I should be doing first? it still has enough charge to drive lively but the red light comes on from time to time (battery) in center of dash. I am disabled so hard for me to work on this, but if someone would point me in the right direction I would really appreciate it! there are 6 eight volt batteries in it. I do have an analog multimeter, and a 12 V car and motorcycle charger that will charge at 2 amps for small batteries and regular (10 amps?) charge rate and will deep charge if set to. Is this really a battery issue or the charger (which I find is extremely expensive) Thanks in advance. bigdad
bigdad is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 04-13-2009, 08:58 AM   #2
What the.....?
 
lockman1's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: N.E. Wisconsin
Posts: 11,402
Default Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

Welcome to BGW bigdad!

It's a battery issue...
Your battery voltages are to low for the charger to come on!

It's to my understanding (but, have never tried it...)
that you can use a 12V charger on your 8V batteries... individually,
but, only for an hour or so, at a shot, to bring your voltages up enough so your cart charger will kick in!

Before you do that though... check your individual battery voltages with your meter FIRST,
8V or less on each battery, you'll need to bring it/them up
(I think) 8.6 volts on each battery, should be enough for the OBC to kick on the cart charger!



(Insert discalaimer here)
lockman1 is offline   Reply With Quote
Unread 04-13-2009, 09:26 AM   #3
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,093
Default Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

That's right you can use a 12v charger as long as it has a LOW setting of 2 amps...The battery needs to be monitored for excessive heat and voltage..... insert 2 disclaimers here
scottyb is online now   Reply With Quote
Unread 04-13-2009, 10:02 AM   #4
Master BS'r
 
BRS's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jul 2007
Location: S. Florida
Posts: 1,819
Default Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

Quote:
Originally Posted by scottyb View Post
That's right you can use a 12v charger as long as it has a LOW setting of 2 amps...The battery needs to be monitored for excessive heat and voltage..... insert 2 disclaimers here
Scotty,
Could he force charge the batts. by bypassing the relay on the charger, if he monitored it closey...or bad idea?
BRS is offline   Reply With Quote
Unread 04-13-2009, 10:43 AM   #5
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,093
Default Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

He could. ......
scottyb is online now   Reply With Quote
Unread 04-13-2009, 03:13 PM   #6
What the.....?
 
lockman1's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: N.E. Wisconsin
Posts: 11,402
Default Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

IMO...
Messing/bypassing the relay on the charger shouldn't have to be done in this situation...

Bringing up the voltages with his 12V charger (at 2 Amps) might be easier...

Again... IMO... (and Disclaimer... )

lockman1 is offline   Reply With Quote
Unread 04-13-2009, 08:08 PM   #7
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Smile Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

thank you guys for the info. I will check the battery voltages individually and if below the level noted will just put the 12 V charger on each that is low at the low 2 amp motorcycle charge rate and monitor the temp and any increase in voltage and if successful I guess I should just always leave the charger plugged in! I had been alternating leaving it plugged in and not, thinking that a continuous plug in would be damaging...I got it just backwards!!! thks again.....bigdad
bigdad is offline   Reply With Quote
Unread 04-14-2009, 07:53 PM   #8
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Smile Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

thanks for the previous advice. I charged each battery at the 2 amp setting....they were all at about 7.8V. I got each one up to 8.6 V and then plugged in the charger. Nothing happened it wouldn't kick in. It took about 80 minutes per battery to bring up to the 8.6V so. Anything else that I should check or replace in the charger itself, like a starting capacitor or something? Who would service this kind of item? I am in the Knoxville TN area. Many thanks as this is very frustrating, I use the cart with my disability....thks again bigdad
bigdad is offline   Reply With Quote
Unread 04-15-2009, 07:56 AM   #9
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 12
Default Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

thks Lockman , left another message and did charge the batteries per some suggestion...they started all about the same at 7.8V each and I did the 2 amp thing for about 80 min per pattery and got them to 8.6V each...Charger still didn't kick in, so I think somethings wrong in the Charger, as batteries were reasonably good and showed slow discharge, but evenly. If you can find time to point me in the right direction, it shore would help. thanks bigdad Please read my last post....
bigdad is offline   Reply With Quote
Unread 04-15-2009, 08:17 AM   #10
What the.....?
 
lockman1's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: N.E. Wisconsin
Posts: 11,402
Default Re: Power Drive charger not working 95ClubCar 48V.

Well... It could be a number of things now...

1) Your OBC (On Board Computer) is bad

2) The charger plug connections (on the cart, in the battery bay) could be loose or corroded

or yes...

3) The relay or the recifier, in the charger could be bad!

Now it's just a process of elimintation...

lockman1 is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
48 volt power drive charger Electric EZGO
power drive charger Electric EZGO
Power Drive 3 charger for sale Golf Carts and Parts
Club car power drive charger Electric Club Car
Battery Charger Power Drive $225 Golf Carts and Parts


All times are GMT -5. The time now is 11:50 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.