lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 08-05-2019, 08:55 PM   #1
Not Yet Wild
 
Carts4you's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 74
Default 2012 Electric Precedent does not run

We have a 2012 Precedent that does not run. Batteries are at 50v. When scanning the controller is not reading when the car is put in forward or reverse. We verified rocker switch and is working properly with continuity testing. Also tested the wires from rocker switch to controller and we get continuity. Would this be a controller fault?
Carts4you is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 08-05-2019, 09:02 PM   #2
Gone Wild
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 507
Default 2012 Electric Precedent does not run

So you hooked up a Curtis handheld up directly to the controller couldnít get it to power up? If thatís the case then you need to start at your key switch and work your way back. More than likely it could be the activation side of your mcor isnít operating right or it could be the OBC has it locked out. Try disconnecting the main pos and neg cables for 5-10 min and seeing if that makes a difference; if it doesnít then my money would be on the OBC being locked out. Hope this helps


Sent from my iPhone using Tapatalk
twilliams81 is online now   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 08:53 AM   #3
Not Yet Wild
 
Carts4you's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 74
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

Quote:
Originally Posted by twilliams81 View Post
So you hooked up a Curtis handheld up directly to the controller couldn’t get it to power up? If that’s the case then you need to start at your key switch and work your way back. More than likely it could be the activation side of your mcor isn’t operating right or it could be the OBC has it locked out. Try disconnecting the main pos and neg cables for 5-10 min and seeing if that makes a difference; if it doesn’t then my money would be on the OBC being locked out. Hope this helps


Sent from my iPhone using Tapatalk
We did get the handheld to activate and that is how we found that under monitor section the forward and reverse signal was not being detected by the controller. Key switch seems to be fine. The car has a keypad for activation and once the code is entered, the relay activates the car. However, the f or r signals are not being detected on the scanner. Does this make sense?

Also the car had been sitting out for over a year without use and batteries were out. We just installed a new set of batteries to test vehicle.
Carts4you is offline   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 09:12 AM   #4
Gone Wild
 
Sergio's Avatar
Club Car
 
Join Date: Sep 2012
Location: Charlotte, NC
Posts: 7,538
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

Did You also verify the orange wire on the center position of the FNR had 48v?
Sergio is online now   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 10:34 AM   #5
Not Yet Wild
 
Carts4you's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 74
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

Quote:
Originally Posted by Sergio View Post
Did You also verify the orange wire on the center position of the FNR had 48v?
Yes. That one showed 47 volts vs 50 volts at BPV
Carts4you is offline   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 11:46 AM   #6
revolutiongolfcars.com
 
TahoeDawgZ71's Avatar
Club Car
 
Join Date: Mar 2010
Location: Golf Car Capital of The World... Augusta, Georgia
Posts: 9,794
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

It's either a bad controller, two bad wires between the f&r switch and the controller, or a bad F&R switch entirely. I doubt it's a bad F&R switch, because it would have to fail in both forward AND reverse in order to give you these symptoms. This is considering you're getting power to the orange wire on the center pin, which you said was good. I would start by checking for power at the blue wire and the brown wire at the controller 16 pin connector. The blue wire is for reverse and the brown wire is for forward. If you're getting full pack voltage to both of these wires when the F&R switch is in the correct position then your controller is your issue.
TahoeDawgZ71 is offline   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 11:47 AM   #7
Gone Wild
 
Sergio's Avatar
Club Car
 
Join Date: Sep 2012
Location: Charlotte, NC
Posts: 7,538
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

That voltage reading could have some significance to the issue.

The power to the FNR comes from the Tow/Run switch through a fuse and a couple of sonic-welds, but it should not cause that kind of voltage drop.

First verify that the 16ga pink wire on the Solenoid big post (Tow/Run power) is connected to the battery side of the Solenoid and not the Controller B+ side.

if the pink wire is connected to the correct Solenoid post, does the voltage on the FNR drops when you turn the Key Switch ON and try to use the cart?
Sergio is online now   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 05:24 PM   #8
Not Yet Wild
 
Carts4you's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 74
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

Quote:
Originally Posted by Sergio View Post
That voltage reading could have some significance to the issue.

The power to the FNR comes from the Tow/Run switch through a fuse and a couple of sonic-welds, but it should not cause that kind of voltage drop.

First verify that the 16ga pink wire on the Solenoid big post (Tow/Run power) is connected to the battery side of the Solenoid and not the Controller B+ side.

if the pink wire is connected to the correct Solenoid post, does the voltage on the FNR drops when you turn the Key Switch ON and try to use the cart?
So I verified voltages on brown and blue wire at pin conector:

rocker on neutral - 12 v on brown & 45 v on blue
when activated to either forward or reverse - we got almost BPV on the activated side

same readings at rocker switch connections.

handheld was giving us correct throttle readings yesterday, then today no readings. same for F&R signal which remained off on handheld reading when activating one or the other. Now all of the sudden, we got F&R signal reading on handheld (when activated) and throttle giving us proper readings again and the car started running. would this be from the system being without use for so long? car had been stored for more than a year with bad batteries and no use.
Carts4you is offline   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 05:32 PM   #9
Gone Wild
 
Htownblue's Avatar
Club Car
 
Join Date: May 2015
Location: Houston
Posts: 889
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

Take apart the switch. It’s easy and you can immediately recognize corrosion etc. if you see it.
Htownblue is offline   Reply With Quote
Unread 08-06-2019, 05:36 PM   #10
Gone Wild
 
Htownblue's Avatar
Club Car
 
Join Date: May 2015
Location: Houston
Posts: 889
Default Re: 2012 Electric Precedent does not run

Stupid duplicate post....operator error...Iím a moron...yadayadayada.
Htownblue is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
New owner 2012 Ezgo RXV electric Electric EZGO
2012 Club Car electric 48 volt Electric Club Car
My 2012 cc precedent Members Rides
2012 Yamaha G29 electric-help! Electric Yamaha
new to me 2012 precedent Electric Club Car


All times are GMT -5. The time now is 12:01 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.