lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 07-04-2010, 06:17 PM   #1
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Jul 2010
Location: Southern NJ
Posts: 5
Default Club Car only goes full speed w/o ignition omn

My 1987 Club Car decided to drive by itself today, at only full speed in forward.
Turning the ignition key off was of no help as it still continued to run. I was able to get it into neutral, but I pretty much smoked my brakes. I currently have it locked down with the parking brake, but without any key in it, it still wants to go. If I shift it into reverse, the reverse audible warning sound is made and only stops when I disconnect the batteries. Can anyone suggest to me what might be wrong? Before this episode, the cart would jerk really hard when first starting to go in forward and would stabilize once it got up to speed.

Thanks in advance.
campingdog is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 07-04-2010, 06:27 PM   #2
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,064
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

You have a couple of problems with solenoids. The one closest to the drivers side is the MASTER, it is stuck on. The earlier problem you had was probably one or two next to the master not working... they are speeds basically, so that when the 1st one is out you start suddenly in 2nd gear....... with 2 or more solenoids gone bad I suggest replacing them all as a group or this problem will likely come back to haunt you at 3rd and 4th gear later.
scottyb is offline   Reply With Quote
Unread 07-04-2010, 08:28 PM   #3
The Last Moja Morani
 
shadowman's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: jumping from cart to cart
Posts: 8,975
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

Quote:
Originally Posted by scottyb View Post
You have a couple of problems with solenoids. The one closest to the drivers side is the MASTER, it is stuck on. The earlier problem you had was probably one or two next to the master not working... they are speeds basically, so that when the 1st one is out you start suddenly in 2nd gear....... with 2 or more solenoids gone bad I suggest replacing them all as a group or this problem will likely come back to haunt you at 3rd and 4th gear later.
scotty is right on with great advice replace all your solenoids cause at this point out of the 5 you have 2 good ones.................................
shadowman is offline   Reply With Quote
Unread 07-04-2010, 09:18 PM   #4
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,064
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

Quote:
Originally Posted by shadowman View Post
scotty is right on with great advice replace all your solenoids cause at this point out of the 5 you have 2 good ones.................................
I think I learned that from U
scottyb is offline   Reply With Quote
Unread 07-04-2010, 09:26 PM   #5
The Last Moja Morani
 
shadowman's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: jumping from cart to cart
Posts: 8,975
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

thank you sir scotty as i have indeed learned much from you also thats what its all about putting our heads togather cause we arn,t always right and i for one have no problem when someone jumps in to correct me and i,m sure your the same way................thats why i spend most of my time here by the way i hope you had a good 4th.........me and the better half spent the last 2 days trying to put a nick in MY honey do list....worked at the house till dark than had a late night cook out just a few steaks and burgers on the grill but after yesterday man was it worth it...........................................
shadowman is offline   Reply With Quote
Unread 07-05-2010, 03:24 PM   #6
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Jul 2010
Location: Southern NJ
Posts: 5
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

Thank you Scotty. I appreciate the info and I will replace them all. Today is another issue. Yesterday I tried cleaning all of the contacts, tightening bolts, etc. Today the cart will only go in reverse. In forward it I can hear each solenoid click in sequence as I apply more pressure on the accelerator, but that is all that happens. In reverse it is fine. Would this issue also be related to the 5 pack of solenoids? PS: I only hear the solenoids clicking with the ignition switch on. With it off I can barely hear a slight clicking sound, which may just be the accelerator switch itself.

Might you be able to recommend the best place to get the solenoids? I am in NJ, and of course don't mind ordering it online.

Again, thank you so much. Neil
campingdog is offline   Reply With Quote
Unread 07-05-2010, 03:50 PM   #7
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,064
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

I'm glad you hear the 5 small clicks coming from the accelerator box under the driver's seat. In that silver box ( attached to the frame) is a micro-switch for each solenoid.... and there is a micro or 2 on the F&R that switches the negative current to the solenoid activation circuit... it was a good system for it's time. Remember the solenoid closest to the driver's side is the master... it switches the power supply to the other speed solenoids...... it seems complicated but it is not once you see how it works, it is just 1980s technology..... I have new solenoids if you need. But you need to check the micros first and make sure they are working ... continuity test their switching beginning with the F&R micros. Avoid taking the accelerator box apart if possible... it is a can of worms Are all of the solenoids clicking now? Test this with the rear wheels up off the floor! Each solenoid click should result in an audible & visual increase in rear wheel speed....
Attached Images
File Type: jpg clubcar 5 solenod.jpg (62.2 KB, 11 views)
File Type: jpg Z ____ 5 SOLENOID CC.jpg (73.4 KB, 11 views)
scottyb is offline   Reply With Quote
Unread 07-05-2010, 03:54 PM   #8
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,064
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

I gotta go out on a call, Tom can help you figure out what is and is not working
scottyb is offline   Reply With Quote
Unread 07-05-2010, 04:47 PM   #9
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Jul 2010
Location: Southern NJ
Posts: 5
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

Hi Tom and Scotty.

All of the solenoids do click lightly with the key switch off. With the key switch on, all 5 of them click loudly, and I can physically feel them actuate by putting my fingers on the solenoids. From driver's side to passenger's side they appear to click in sequence, but the cart will not drive forward. Only reverse at this point...opposed to the out of control forward yesterday that would not stop even with the key off and pulled out. Only way to stop it yesterday was to put it in neutral and jam down on the brakes.
campingdog is offline   Reply With Quote
Unread 07-05-2010, 06:12 PM   #10
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,064
Default Re: Club Car only goes full speed w/o ignition omn

Sounds like the sticky solenoid is unstuck today.... and the forward F&R micro is bad?

How are you with a voltmeter? Can you test the F&R micros as suggested?

The 'light' clicks are the micro switches, not the solenoids ..... Just because the solenoid clicks does not guarantee it works.
scottyb is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
97 DS Club cart goes from slow right to full speed Electric Club Car
82 Club car only runs at full speed Electric Club Car
98 CC not getting full speed Electric Club Car
trade full msd ignition for rims and tires Golf Carts and Parts
81 cc jumps out to full speed Electric Club Car


All times are GMT -5. The time now is 07:36 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.