lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 08-29-2011, 02:08 PM   #1
Not Yet Wild
 
rvs2sell's Avatar
Club Car
 
Join Date: Mar 2008
Location: West Michigan
Posts: 43
Default Cables getting hot and losing charge

Hello again,

I have a 2003 Pathway IQ that has been running great until this weekend. After a short ride the battery meter drops down a bar or two and I noticed all the battery cables are hot. Water level is good and it reads fine with the hydrometer. Connections are tight and no corrosion either. What should I be looking for or testing? The charger is working fine as well.

Thanks,
Paul
rvs2sell is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 08-29-2011, 02:32 PM   #2
The Last Moja Morani
 
shadowman's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: jumping from cart to cart
Posts: 8,975
Default Re: Cables getting hot and losing charge

check the batteries, voltage, load test and check SG with a hydrometer......how old are they? are they 8 volt or 12 volt?...........................
shadowman is offline   Reply With Quote
Unread 08-29-2011, 02:48 PM   #3
Not Yet Wild
 
rvs2sell's Avatar
Club Car
 
Join Date: Mar 2008
Location: West Michigan
Posts: 43
Default Re: Cables getting hot and losing charge

Thank you for a quick reply!

SG level was good and they are 2009 8 volt batteries. (Energizer)
rvs2sell is offline   Reply With Quote
Unread 08-29-2011, 04:28 PM   #4
Cartsunlimited.net
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 64,069
Default Re: Cables getting hot and losing charge

All the cables are hot? all the battery cables? Or all the battery, motor, and controller cables are hot? Is the motor hot? Is the controller hot?
What size are the cables? What gauge?

I assume we are talking about a totally stock 03 IQ since you mention no mods?
scottyb is online now   Reply With Quote
Unread 09-02-2011, 11:59 AM   #5
Not Yet Wild
 
rvs2sell's Avatar
Club Car
 
Join Date: Mar 2008
Location: West Michigan
Posts: 43
Default Re: Cables getting hot and losing charge

All the battery cables are hot, not any others. There are no mods done to the cart.

Thanks,
Paul
rvs2sell is offline   Reply With Quote
Unread 09-02-2011, 12:39 PM   #6
The Last Moja Morani
 
shadowman's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: jumping from cart to cart
Posts: 8,975
Default Re: Cables getting hot and losing charge

how old are the cables? what kind of condition?..............................
shadowman is offline   Reply With Quote
Unread 09-02-2011, 12:51 PM   #7
Not Yet Wild
 
rvs2sell's Avatar
Club Car
 
Join Date: Mar 2008
Location: West Michigan
Posts: 43
Default Re: Cables getting hot and losing charge

The cables are original and in good condition. The ends are clean and look great!
rvs2sell is offline   Reply With Quote
Unread 09-02-2011, 02:22 PM   #8
Gone Wild
 
dougmcp's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Roseville, CA
Posts: 2,757
Default Re: Cables getting hot and losing charge

Quote:
Originally Posted by rvs2sell View Post
The cables are original and in good condition. The ends are clean and look great!
10 year old cables may look good but I would replace them with new 4ga welding cables and you should have no more cable heating.
dougmcp is offline   Reply With Quote
Unread 09-02-2011, 02:27 PM   #9
The Last Moja Morani
 
shadowman's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: jumping from cart to cart
Posts: 8,975
Default Re: Cables getting hot and losing charge

i agree with doug even if you don,t go 4 gage at 10 years old they may be building resistance and that would account for heat and loss of energy..............................
shadowman is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
battery losing charge Gas Club Car
Charge Outlet / Power Cables Electric EZGO
1/0 Battery Cables to 6 AWG Motor Cables Electric EZGO
what will changing my cables to 4g welding cables do to my performance exactly Electric EZGO
Batteries losing charge too fast Electric EZGO


All times are GMT -5. The time now is 12:14 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.