lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 10-21-2012, 06:34 PM   #1
Not Yet Wild
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

We were riding through the pasture at about half speed and after about 20 minutes, the cart just slowed to a stop. It seemed to do fine going in reverse. If I let it sit for a minute or two it would go for about 20 yards and then stop again. It did that 2 or 3 times and then it just started working again. We didn't have anymore issues with it after that. We're back home now and it seems to be charging fine.

We had a full charge and nothing seems to be loose. Batteries and cables are only about 3 months old.

Any ideas? Seems like something may be starting to go out possibly.

Thanks for any help.
wfishtx is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 10-21-2012, 10:41 PM   #2
Not Yet Wild
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

Quick update - the charger has turned off and the volt meter is reading 52.8, so all appears normal, however there is a strong rotten egg smell that is not normal. Not sure if this really means anything or not. Water levels look fine as well.
wfishtx is offline   Reply With Quote
Unread 10-21-2012, 11:00 PM   #3
Getting Wild
 
hanny's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 111
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

smell is the batteries charging, usually means one or more is getting weak. I would double check each connection, take each one off clean them and put back on. also look at the connections at the motor itself (there is an access panel to do that) good luck with it. [paul
hanny is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2012, 08:16 AM   #4
The Last Moja Morani
 
shadowman's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: jumping from cart to cart
Posts: 8,975
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

may be time to check batteries, check cells with hydrometer and load test them...........................................
shadowman is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2012, 08:48 AM   #5
Not Yet Wild
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

Quote:
Originally Posted by shadowman View Post
may be time to check batteries, check cells with hydrometer and load test them...........................................
I thought about that last night and I'm going to go pick up a hydrometer today, but I'm struggling with it being a battery issue as the batteries are only 3 months old.

I added water to them about 2 weeks ago.....I know its not ideal to overfill them and I don't believe I did, but could overfilling them be creating an issue?

Thanks again for all the help.
wfishtx is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2012, 08:57 AM   #6
Medicare Recipient
E-Z-GO
 
Join Date: Jun 2011
Location: West Michigan
Posts: 3,543
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

Quote:
Originally Posted by wfishtx View Post

I added water to them about 2 weeks ago.....I know its not ideal to overfill them and I don't believe I did, but could overfilling them be creating an issue?

. . shouldn't . . overfilling will cause spillage during the gassing process, which could be the "rotten egg" smell you experience, and that could also be a bad battery, even though "new" . . .
Stevegrmich is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2012, 09:46 AM   #7
Not Yet Wild
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

Another quick update - I called and spoke with the dealer that sold me the cart and she said that they have a lot of issues with the speed sensor if you're driving it through rough terrain and/or high grasss because of its location on the rear axle.

The pasture we were driving through was rather rough and had just been shredded, but had a lot of "sticks" if you will that were rubbing the bottom of the cart.

Is she blowing smoke or could this really be a possibility?
wfishtx is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2012, 12:50 PM   #8
Gone Wild
 
erict's Avatar
Club Car
 
Join Date: Sep 2011
Location: East Michigan
Posts: 1,305
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

Slowing forward and fine in reverse sounds like speed sensor to me. Here is the test........

DS IQ or Precedent Speed Sensor Test
erict is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2012, 12:59 PM   #9
The Last Moja Morani
 
shadowman's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jan 2007
Location: jumping from cart to cart
Posts: 8,975
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

Quote:
Originally Posted by wfishtx View Post
Another quick update - I called and spoke with the dealer that sold me the cart and she said that they have a lot of issues with the speed sensor if you're driving it through rough terrain and/or high grasss because of its location on the rear axle.

The pasture we were driving through was rather rough and had just been shredded, but had a lot of "sticks" if you will that were rubbing the bottom of the cart.

Is she blowing smoke or could this really be a possibility?
yes thats also possible but always start with basics, batteries and cables......70% of the time you need go no futher and as mentioned even new batteries can be bad...................................
shadowman is offline   Reply With Quote
Unread 10-22-2012, 02:20 PM   #10
Not Yet Wild
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default Re: 2008 CC Precedent Just Stopped Running (48v)

Thanks for the information erict. I'll try the test when I get home this evening.

Shadowman - I'm also going to still do the hydro test as well as check individual batteries with a handheld to ensure I don't have a bad one somewhere.

Thanks again for all the advice and helpful tips. Hopefully I'll get good enough at this electric golf cart thing someday to pay it forward.
wfishtx is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
2008 Club Car Precedent vs. 2008 ezgo pds Electric Club Car
04 ds stopped running Electric Club Car
2008 Club Car precedent vs. 2008 ezgo pds Electric EZGO
G1 stopped running Gas Yamaha
Stopped running. Electric Yamaha


All times are GMT -5. The time now is 08:17 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.