lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car
Electric Club Car Electric DS, and Precedent golf cars



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 02-04-2013, 03:02 PM   #1
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Mar 2009
Location: South Florida
Posts: 17
Default 2003 Club Car DS Bucks and Surges at First GO

I have a 2003 club Car DS (48V, IQ) which was driven to a point of totally discharging the batteries (I was not driving!). Batteries were recharged and the cart drove a few feet (with lots of power) and then just stopped. I could not get the cart to move again so I did lots of various tests recommended on this forum and decided to change the solenoid. Cart now runs great with exception to a new issue - it bucks and surges when you first depress the pedal. After the initial bucking (which lasts a couple of seconds), the cart runs normal and you don't experience any more bucking while doing the normal starting and stopping of on-road driving. However, once you stop for any prolong period of time (more than a few seconds), the bucking starts again when you first depress the pedal and then goes away as before.

When I changed the solenoid, I broke the wire of the old resistor which was attached between both posts of the solenoid. I replaced the resistor with a new one from the same vendor as the solenoid. Could the resistor be the problem? What is the role of of this resistor? Does it pre-charge the solenoid? How can I test it? What else could be causing the bucking/surging?

I also changed the entire battery pack as they were 4 years old and damaged by the severe discharge.

Thanks in advance for any ideas....
offthehook is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 02-09-2013, 12:06 AM   #2
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Mar 2009
Location: South Florida
Posts: 17
Default Re: 2003 Club Car DS Bucks and Surges at First GO

Still looking for any advice....
offthehook is offline   Reply With Quote
Unread 02-10-2013, 11:44 PM   #3
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Aug 2011
Location: Ontario Canada & Florida
Posts: 23
Default Re: 2003 Club Car DS Bucks and Surges at First GO

I had the same problem for the last week on my 2002 ds IQ. Today checked the two plugs on the MCOR cleaned the connections one has 2 wires the other 3 wires. Works perfect again.
rebound44 is offline   Reply With Quote
Unread 02-11-2013, 09:48 PM   #4
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Mar 2009
Location: South Florida
Posts: 17
Default Re: 2003 Club Car DS Bucks and Surges at First GO

I visually checked the Mcor without seeing anything obvious. Looks liked the only test I can do on it requires electrical testing. Going to give it an attempt. Thanks for your response - at least it gives me some idea where to start.
offthehook is offline   Reply With Quote
Unread 02-11-2013, 10:12 PM   #5
Gone Wild
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 912
Default Re: 2003 Club Car DS Bucks and Surges at First GO

Might try pulling the plug harness off and blasting with some air to clean and dry it out, has worked for others.
Speedchaser is offline   Reply With Quote
Unread 02-12-2013, 07:35 AM   #6
Medicare Recipient
E-Z-GO
 
Join Date: Jun 2011
Location: West Michigan
Posts: 3,543
Default Re: 2003 Club Car DS Bucks and Surges at First GO

Quote:
Originally Posted by Speedchaser View Post
Might try pulling the plug harness off and blasting with some air to clean and dry it out, has worked for others.
. . . sometimes a little WD40 on connections helps . .
Stevegrmich is offline   Reply With Quote
Unread 02-17-2013, 09:07 PM   #7
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Mar 2009
Location: South Florida
Posts: 17
Thumbs up Re: 2003 Club Car DS Bucks and Surges at First GO

I finally found it - one of the negative connectors pulled loose from the grounding bar. Once I re-connected it surge went away.
offthehook is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
'01 48v club car surges with pedal depressed Electric Club Car
4 bucks and a six pack aka: 83 Club Car Members Rides
Some of my bucks FROM THE PAST! Hunting and Fishing
Club Car "Bucks" When full speed Electric Club Car
Few bucks off Golf Carts and Parts


All times are GMT -5. The time now is 06:11 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.