lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric EZGO
Electric EZGO Electric EZ GO Marathon, Medalist, TXT and RXV.



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 08-16-2014, 12:17 PM   #1
Not Yet Wild
E-Z-GO
 
Join Date: Aug 2014
Location: So. Illinois
Posts: 24
Default PDS Slower after Alltrax Install

Hi Everyone,

New cart owner here, and already addicted. Been spending way too much time reading on this forum the last couple weeks! You guys are awesome. I'll apologize in advance for this long intro post ...

Here's the cart ...


I picked up a 36V '09 PDS with a 350A EZGO controller with freedom plug, stock motor, 2-speed rear end from Imaginitive, and "T-105 equivalent" batteries (local cart shop says they are made by trojan, sold as 'Worldwide' brand). Cart ran great and had no issues. Ran 20 mph by GPS on flat ground, but was obviously RPM limited by the controller.

SO, I just had to mess with it. Picked up an 808B package from ScottyB - awesome customer service so far and fast shipping. Did the 'B' package because I'm having my local shop add 2 more batteries for 48V in a week or so. I got it all installed. Now the question ...

I have a green light on the controller, and it runs (once I read on the forum to switch the F & R black and white wires). However, the cart got 5 mph slower instead of 5 mph faster! I'm baffled. I've read every forum search result I can find on this issue, and I don't find anything.

I have the 250 ohm resistor in place correctly. I have the diode stripe on the side of the yellow solenoid small wire (the small blue on the other small nut) and the small red on the other side, on the large nut. I've looked at everyone's pictures of their solenoid/controller wiring and mine matches. The yellow wire is on the opposite side of the solenoid from the red.

The cart has a very brief surge at the initial pedal depression (feels strong for a split second) then just seems to power down and go nice and slow like a stock cart (smooth acceleration overall).

I thought maybe the controller was not set to factory settings (less than 100 percent current or speed), so I found a friend with a gigaware serial-usb cable and (after taking 2 hours to find drivers for it for Windows 8 ) made sure the settings were correct on the controller.

Here's pics of wiring (had to un-mount solenoid to access serial port)





Not sure what else it could be. I've made a couple trips up and down the street and nothing melted or got really hot, so I don't think I have any bad connections. They are all nice and tight with the large lugs on the bottom of the stacks. ScottyB thinks it might be weak batteries, but I don't know. It seemed fine before the change out and lasted about 8-10 miles.

Ideas??
alwaysinagm is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 08-16-2014, 01:17 PM   #2
Gone Wild
 
sportcoupe's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Sep 2012
Location: Savannah, GA
Posts: 2,760
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

Quote:
Originally Posted by alwaysinagm View Post
Hi Everyone,
I thought maybe the controller was not set to factory settings (less than 100 percent current or speed), so I found a friend with a gigaware serial-usb cable and (after taking 2 hours to find drivers for it for Windows 8 ) made sure the settings were correct on the controller.
You should check the controller programming with a laptop again and post results here.
sportcoupe is offline   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 02:12 PM   #3
BGW Sponsor
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 66,648
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

The only ways I can think of that it would not be going faster than stock control. Turbo is off = should be about 20mph tops.
Half power reverse is somehow activated all the time = turn this option off in program.
Make sure output and speed are set to 100% (these are factory default settings.
Make sure you save settings
Close program
Re-open to see new settings 'held'
scottyb is offline   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 02:35 PM   #4
Not Yet Wild
E-Z-GO
 
Join Date: Aug 2014
Location: So. Illinois
Posts: 24
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

Quote:
Originally Posted by sportcoupe View Post
You should check the controller programming with a laptop again and post results here.
Sorry for crappy cell pic of the screen - dealing with a borrowed new laptop with very little software installed.



ScottyB - I think it's all set right per your comments...

Thoughts anyone?? Baffled here
alwaysinagm is offline   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 02:44 PM   #5
BGW Sponsor
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 66,648
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

Turn the braking off or down 50-65 % is default...maybe that's holding you back?
scottyb is offline   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 02:50 PM   #6
Gone Wild
 
sportcoupe's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Sep 2012
Location: Savannah, GA
Posts: 2,760
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

Throttle settings can be off or ITS may be out of adjustment. The controller might not be seeing 100% throttle input.
sportcoupe is offline   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 04:16 PM   #7
Over This Interview Is...
 
cgtech's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Jun 2012
Location: AZ
Posts: 11,704
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

With key ON, gear selector in neutral, on jackstands, press throttle pedal to max and look to see if led on controller turns ORANGE (indicating 100% throttle).
cgtech is offline   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 05:57 PM   #8
Gone Wild
 
chloe's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Aug 2011
Location: Central Delaware
Posts: 858
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

After reading the Alltrax site warnings, regarding cables and operating systems, It be appears a review the cables and drivers for compatibility might be a consideration. It looks, to me, as though there is a pretty wide region for error within the combinations available.
chloe is offline   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 06:16 PM   #9
Gone Mad
E-Z-GO
 
Join Date: Oct 2009
Location: Buford, GA
Posts: 6,804
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

If his laptop is talking with the controller, all is fine. It's kinda a pass/fail, as far as what works and what doesn't.

I've never heard of it communicating the wrong info. A TON of industrial automations folks use this to talk to mission critical hardware. It either works, or doesn't.
yurtle is online now   Reply With Quote
Unread 08-16-2014, 07:38 PM   #10
BGW Sponsor
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 66,648
Default Re: PDS Slower after Alltrax Install

Can we see the throttle table selected?
scottyb is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric EZGO


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
Help with alltrax install Electric EZGO
Alltrax Install in club car Electric Club Car
Alltrax install in G22? Extreme DC!
help with alltrax DCX install Electric Club Car
Alltrax DCX500 Install Electric EZGO


All times are GMT -5. The time now is 03:01 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.