lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas EZGO
Gas EZGO Gas EZGO Marathon, Medalist, TXT and RXV.



Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 03-08-2017, 02:44 PM   #1
Not Yet Wild
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 5
Default Weak Charging?

I have a brand new battery installed in a new to me 1980 along with new battery cables. I was going over the cart and noticed that the battery doesn't seem to be charging very much when running. Searching on the forum I found that it should be around 14 volts when charging (as I expected), but I am only seeing about 0.50 volts over nominal battery voltage when running. For example, 12.4 VDC engine off, 12.9 VDC engine running.

I tried disconnecting the green wire and grounding it to test the voltage regulator based on the information here. If the engine runs without the green wire grounded, the battery voltage will drop below 12.0 VDC, but as soon as I ground it, it comes back up to 12.9 again. It seems I have charge coming from the generator, but it doesn't seem like enough?

Should I just try a new voltage regulator and see if it brings things up to snuff?
802PG is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 03-08-2017, 08:18 PM   #2
Getting Wild
Yamaha
 
Join Date: Feb 2014
Location: Superior Wi
Posts: 94
Default Re: Weak Charging?

if you ground the green wire and the generator is working it should peg the meter, if it doesn,t sounds like the generator.
wicked872 is offline   Reply With Quote
Unread 03-09-2017, 12:02 AM   #3
Gone Wild
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 250
Default Re: Weak Charging?

Check your brushes and the guides and springs.
If the brushes are worn far enough the springs with bottom out on the guides and not press the brushes onto the commutator.
Then you get a partial connection and very little amperage.
Check them all.
Also look closely at the commutator for burns rough spots or missing copper.
Bad brushes can burn it. If you do have damage you may need to dismantle the generator in order to fix it but Light emry cloth can do wonders pushed down through the brush holder and then spin the unit.
If there is missing copper, some will skip over, little worse will need a little solder. Beyond that brazing or sent to a rework shop.
my1423 is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas EZGO


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
Weak in reverse Electric Club Car
Weak spark why? Gas Club Car
Weak 87 ds Electric Club Car
Weak Spark? G9 Gas Yamaha
weak spark. What causes this Gas EZGO


All times are GMT -5. The time now is 08:57 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.