lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas golf carts > Gas Melex


Post New Thread  Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 07-07-2010, 06:46 PM   #1
Not Yet Wild
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Default Cart losing power as it warms up

I have an old Melex cart (no idea what year or model) that was given to me.
The engine is a Vanguard 1cyl OHV 4-cycle. I'm guessing a 9HP. The engine is labeled "Vanguard made for Columbia ParCar by Briggs&Stratton". I cannot find a part number for the engine.

This cart used to run fine until it was taken for a joyride by some local teenagers and rolled in a cornfield.

Now, when the engine is cold, it runs like a raped ape. As it warms up though, it gradually loses power until eventually it is barely running (not enough rpm's to engage the clutch). If left to sit for an hour or 2 it will run again. Each time this happens though it is less "apelike" the next time it is used.

I have been told by a local golf cart guru that I probably needed to rebuild the engine. He suspects bad rings.

I's hate to go thru the trouble and expense to rebuild this engine just to find out it was something else.

Any suggestions on other things that might cause this that I can check and maybe rule out?

I am planning on checking the compression cold and then again when hot to see if there is any major difference, and if so trying a tsp of oil in the cyl to see if it goes back up. (I guess I do remember something from working on those old Chevy's )

Any suggestions appreciated
fixitman5453 is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Unread 07-07-2010, 09:03 PM   #2
Not Yet Wild
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 2
Default Re: Cart losing power as it warms up

Just remembered something. As I was removing covers and things looking for the engine part number, I decided to check the engine oil.
Either this has the wrong dipstick in it or it is waaay over filled

If I remember right the add mark was about an inch from the tip, the full mark maybe 1/2 to 3/4 in above that. Oil level was at least 4-5 inches above that.
When I checked , the engine was cold and had not been run for about 30 mins, and that was just to move it a few feet. I checked several times thinking I had read it wrong.

What issues would this cause in this type of engine if any?
fixitman5453 is offline   Reply With Quote
Unread 07-10-2010, 08:22 AM   #3
Gone Wild
 
jeggers's Avatar
Columbia
 
Join Date: Jun 2009
Location: Bolingbrook,IL
Posts: 566
Default Re: Cart losing power as it warms up




I was thinking rings.
jeggers is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas golf carts > Gas Melex


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
82 G1 losing power Gas Yamaha
2004 PDS losing power Electric EZGO
04 EZGO PDS Losing power Electric EZGO
DS Losing Power Electric Club Car
Engine Losing Power Gas EZGO


All times are GMT -5. The time now is 05:18 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.