lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car > Lithium Club Car


Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-15-2021, 08:20 PM   #1
todd1010
Not Yet Wild
 
Join Date: May 2021
Posts: 16
Default Question about Allied Lithium battery install on a 2015 CC Precedent?

Just got my two Allied batteries today. After I got them installed took it out of tow mode and everything powered up fine. Cart if running good.

I also installed the SOC meter that Allied has. You can check the voltage and the percentage of the batteries. However Iím a little confused about the install of it as it says to just install it right on the negative and positive of a battery.

Do I need to install it on just the first battery, second battery, or split between the two main incoming pos/neg or on the last pos/neg posts of the two batteries?

Another thing is that the SOC meter showed 66% when I first got them connected and as soon as I plugged it into the Allied charger it almost immediately jumped to 100% so I unplugged it. That was so fast I feel like something is not connected right. Plus the voltage reads like 53 volts or something. Itís like the SOC meter is only seeing one battery.
todd1010 is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 07-16-2021, 10:07 AM   #2
dc.901
Not Yet Wild
Club Car
 
Join Date: Jul 2021
Location: GA
Posts: 30
Default Re: Question about Allied Lithium battery install on a 2015 CC Precedent?

Quote:
Originally Posted by todd1010 View Post
Just got my two Allied batteries today. After I got them installed took it out of tow mode and everything powered up fine. Cart if running good.

I also installed the SOC meter that Allied has. You can check the voltage and the percentage of the batteries. However Iím a little confused about the install of it as it says to just install it right on the negative and positive of a battery.

Do I need to install it on just the first battery, second battery, or split between the two main incoming pos/neg or on the last pos/neg posts of the two batteries?

Another thing is that the SOC meter showed 66% when I first got them connected and as soon as I plugged it into the Allied charger it almost immediately jumped to 100% so I unplugged it. That was so fast I feel like something is not connected right. Plus the voltage reads like 53 volts or something. Itís like the SOC meter is only seeing one battery.
Are the batteries in series or parallel?
I would use a multimeter or volt meter to check voltage on each battery to verify the voltage.
dc.901 is online now   Reply With Quote
Old 07-16-2021, 11:31 AM   #3
todd1010
Not Yet Wild
 
Join Date: May 2021
Posts: 16
Default Re: Question about Allied Lithium battery install on a 2015 CC Precedent?

The instructions said to wire them in parallel
todd1010 is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2021, 04:03 PM   #4
enfantterrible
Not Yet Wild
 
enfantterrible's Avatar
Club Car
 
Join Date: Jul 2021
Location: North Florida
Posts: 28
Default Re: Question about Allied Lithium battery install on a 2015 CC Precedent?

I have Relion batteries, rather than Allied, but a similar thing happened to me when I first charged them. When the meter got to 78%, it then jumped up to 98%. When I first turn the batteries on, this sometimes happens, too: It reads 30% for a few seconds, then corrects itself to 60%. All in all, I've had some weird behavior from my meter, which I'm still trying to work out.
enfantterrible is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2021, 04:13 PM   #5
todd1010
Not Yet Wild
 
Join Date: May 2021
Posts: 16
Default Re: Question about Allied Lithium battery install on a 2015 CC Precedent?

Quote:
Originally Posted by enfantterrible View Post
I have Relion batteries, rather than Allied, but a similar thing happened to me when I first charged them. When the meter got to 78%, it then jumped up to 98%. When I first turn the batteries on, this sometimes happens, too: It reads 30% for a few seconds, then corrects itself to 60%. All in all, I've had some weird behavior from my meter, which I'm still trying to work out.


Interesting
todd1010 is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric Club Car > Lithium Club Car


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
2015 Club Car Precedent-adding Allied batteries? Lithium Club Car
Allied Lithium - 2015 EZGO Extended Lithium EZGO
Allied lithium battery question Lithium Yamaha
Alltrax, OBC & Allied Lithium Charger - 07 Precedent Electric Club Car
Alltrax XCT 500 Install 2015 Club Car Precedent Question Electric Club Car


All times are GMT -5. The time now is 10:38 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. © 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.