lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric EZGO
Electric EZGO Electric EZ GO Marathon, Medalist, TXT and RXV.



Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2018, 11:12 AM   #31
FreshFromFL
Not Yet Wild
 
FreshFromFL's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 64
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

Iím wanting to switch back to the ez pds map, to keep the minimum field amps above 2, but canít find the old map. Can someone shoot me the file?


Sent from my iPhone using Tapatalk
FreshFromFL is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 01-20-2018, 11:18 AM   #32
scottyb
Happy Carting
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 72,487
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

Do you know which map you are looking for? There are many PDS maps available, 36v, 48v, regular and speed versions.
scottyb is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 11:37 AM   #33
FreshFromFL
Not Yet Wild
 
FreshFromFL's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 64
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

Quote:
Originally Posted by JohnnieB View Post
Did Vic mention what the minimum recommended Field amps for an ES-76-51 is at 42V?

(At 48V, it is 3A minimum for 100A or less of armature amps, but I don't know if it is higher, or lower, or the same at 42V.)



I suspect their main liability concern is more warranty issues than how fast the cart will go. If the field mapping is able to reduce the field amps too low, the motor will run hotter than normal and can be damaged.



Apparently there are a lot of newly written field maps for XCT controllers. They weren't available when I switched from a DCX to and XCT controller, but I did try two different maps, EZPDS and ES76-51

Max RPM for my ES-76-51 motor with 17" tall tires at 42V was 6450RPM with EZPDS and 6994RPM with ES76-51, however that additional 2.2MPH came with a huge increase armature amps.



The following is the average armature amps vs field amps while the motor is spinning between 6000RPM and 6500RPM

EZPDS = 54.4A Arm vs 2.1A Field

ES76-51 = 101.1A Arm vs 1.2A Field



It takes nearly twice as many amps to go <1% faster, so a lot of motor heat is produced.



I probably should go back to EZPDS, or maybe one of the new maps, since I've got the XCT set to limit the motor to 6500RPM.


This one johnnieb is referencing. Or any that can keep my 42v setup from dropping below the 2A field that Vic recommended I stay over.


Sent from my iPhone using Tapatalk
FreshFromFL is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 11:40 AM   #34
FreshFromFL
Not Yet Wild
 
FreshFromFL's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 64
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

Quote:
Originally Posted by scottyb View Post
Do you know which map you are looking for? There are many PDS maps available, 36v, 48v, regular and speed versions.


Really just any that can keep my 42v setup from dropping below the 2A field that Vic recommended. Street use, max speed


Sent from my iPhone using Tapatalk
FreshFromFL is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 11:54 AM   #35
JohnnieB
Techno-Nerd
 
JohnnieB's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Jun 2011
Location: West Virginia
Posts: 19,654
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

Quote:
Originally Posted by FreshFromFL View Post
This one johnnieb is referencing. Or any that can keep my 42v setup from dropping below the 2A field that Vic recommended I stay over.
Since there are several PDS maps available these days, I'd try some different ones, record a data log on each while traveling the same test route, and review logs to see which gives you the best performance for your purposes and setup, while staying over 2A.

It takes a little sorting and editing of the data logs to glean the desired info, but I'll give you a hand in that area if needed.
JohnnieB is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 12:20 PM   #36
FreshFromFL
Not Yet Wild
 
FreshFromFL's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 64
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

Quote:
Originally Posted by JohnnieB View Post
Since there are several PDS maps available these days, I'd try some different ones, record a data log on each while traveling the same test route, and review logs to see which gives you the best performance for your purposes and setup, while staying over 2A.



It takes a little sorting and editing of the data logs to glean the desired info, but I'll give you a hand in that area if needed.


Thanks for your help. Where do I access these maps? Have to get with alltrax directly?


Sent from my iPhone using Tapatalk
FreshFromFL is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 12:55 PM   #37
scottyb
Happy Carting
 
scottyb's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Dec 2007
Location: Southern California
Posts: 72,487
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

Try these.
One is 48v, the other PDS-DCS 36-48v
Do not open or try to read these files as that may corrupt them.
Neither of these are the speed maps which will weaken the field more.
Attached Files
File Type: txt FieldCurve_EZ_PDS_48-V1.txt (888 Bytes, 0 views)
File Type: txt FieldCurve_EZPDS-DCS-V1.txt (888 Bytes, 0 views)
scottyb is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 01:18 PM   #38
JohnnieB
Techno-Nerd
 
JohnnieB's Avatar
E-Z-GO
 
Join Date: Jun 2011
Location: West Virginia
Posts: 19,654
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

I might run some data logs on those two next summer.

Of course what I get with my 17" tall tires won't be the same as what someone with taller tires will get. I wonder if Alltrax will ever include tire height as a variable in their field mapping subroutine.
JohnnieB is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2018, 02:10 PM   #39
FreshFromFL
Not Yet Wild
 
FreshFromFL's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Posts: 64
Default Re: Xct400pds- sometimes won't go after complete stop

I loaded up the pds-dcs map, and itís running great [emoji106].

While I had the motor out and shipped off, i got some 20.5Ē rear tires and new 3 leaf rear springs. Got them balanced when I had them mounted. Rides nice. I like the rear end jacked up a bit higher. riding


Sent from my iPhone using Tapatalk
FreshFromFL is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric EZGO


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
New xct400pds Electric EZGO
Upgraded XCT400PDS and cart are lifeless Electric EZGO
Alltrax XCT400PDS Trade Golf Carts and Parts
Hesitation with a newly installed XCT400PDS controller Electric EZGO
80" ROOF KIT COMPLETE [have 3] 150.00 complete Golf Carts and Parts


All times are GMT -5. The time now is 03:55 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. © 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.