lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas Yamaha
Gas Yamaha Gas Yamaha Golf Cars; G1 through "The Drive" and U-Max Utility Vehicles



Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-17-2013, 09:55 AM   #1
Ayoung0783
Not Yet Wild
 
Ayoung0783's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 9
Default G16 starting issues

I have been having this issue with my cart. Sometimes my cart will not start and I have to roll the clutches manually. Usually after that it'll start up. I've put new brushes in it already. Any ideas?
Ayoung0783 is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 03-17-2013, 03:14 PM   #2
bigstik40
Gone Wild
 
bigstik40's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Sep 2010
Location: Erie, Pennsylvania
Posts: 989
Default Re: G16 starting issues

1st & easiest thing to look at is battery condition and/or dirty or poor high current connections. A weak battery will fag out with motor on compression stroke. Roll it past compression and the battery/starter will have enough juice to get the engine rolling and then usually have enough steam to continue cranking. (Dirty or poor high current connections can act the same.) What is the battery open circuit voltage after resting a bit. Fully charged it should be around 12.74 volts. Put the battery on charge for 3 hrs or so, then give it a try to see how it acts. Make sure the starter/gen is charging the battery. Voltage regulators can be a problem. Let us know - RAY
bigstik40 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2013, 03:32 PM   #3
rwt101
Gone Wild
Yamaha
 
Join Date: Jul 2012
Location: Pigeon Forge TN
Posts: 208
Default Re: G16 starting issues

What bigstik said and also if the valve adjustment is off it can do that also.

Bob T
rwt101 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2013, 04:50 PM   #4
Ayoung0783
Not Yet Wild
 
Ayoung0783's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 9
Default

The battery is new. Just bought it at oreillys for $110.
Ayoung0783 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2013, 06:43 PM   #5
Ayoung0783
Not Yet Wild
 
Ayoung0783's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 9
Default

Where is the voltage regulator located and is there a way to check it?
Ayoung0783 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2013, 08:43 PM   #6
bigstik40
Gone Wild
 
bigstik40's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Sep 2010
Location: Erie, Pennsylvania
Posts: 989
Default Re: G16 starting issues

I would check all the high current connections first, including the old battery cable terminals. Those battery terminals sometime get a black non conductive coating on the inside of them that should be removed. A large rat tail file works pretty good for this as well as some medium grit sandpaper. Make em shine on the inside!! The voltage regulator is mounted on the front of the rear fenderwell (driver side) and is a block approx. 1 x 1 x 1" (it is solid state and non-repairable). Please note that you don't need to find the regulator in order to check it. You check for proper regulator operation by placing a voltmeter (an analog meter with a needle works best) across the battery (+ to +, - to -) then run the cart at med-high RPM. This is easiest if you put cart in neutral and run it. You should get a voltage reading at your battery of 13.5 - 14.5 volts at fairly high RPM. What is the voltage of your battery ? (Even though it's new it could be discharged if you've been using your cart). Let us know. - RAY

Last edited by bigstik40; 03-17-2013 at 08:47 PM.. Reason: correction
bigstik40 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2013, 08:49 PM   #7
smallblock450sl
Sometime's............
 
smallblock450sl's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Oct 2007
Location: Tacoma Washington
Posts: 11,653
Default Re: G16 starting issues

Actually 14.5 to 15.5 volts.
smallblock450sl is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2013, 08:52 PM   #8
bigstik40
Gone Wild
 
bigstik40's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Sep 2010
Location: Erie, Pennsylvania
Posts: 989
Default Re: G16 starting issues

OOPS , good catch smallblock!!
bigstik40 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2013, 10:37 PM   #9
Ayoung0783
Not Yet Wild
 
Ayoung0783's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 9
Default

Ok. I'll check it when I get off work tomorrow and let u know. I appreciate all the help.
Ayoung0783 is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2013, 08:33 PM   #10
Ayoung0783
Not Yet Wild
 
Ayoung0783's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 9
Default

Ok so I cleaned all the connections with contact cleaner. I even cleans the armature on the starter. I did not have my volt meter so I could not check voltage. But now even when the motor isn't on compression stroke the starter sometimes makes a partial revolution then seizes up and makes like a grinding noise. If I click on and off with the accelerator it will eventually start up. I'm thinking maybe the starter is shot. Help please!!!
Ayoung0783 is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas Yamaha


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
KF 82 Starting issues Gas Club Car
82 2 stroke starting issues Gas EZGO
97 TXT Starting issues Gas EZGO
G2 have starting issues Gas Yamaha
Starting Issues with an older EzGo Gas EZGO


All times are GMT -5. The time now is 05:40 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.