lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas Yamaha
Gas Yamaha Gas Yamaha Golf Cars; G1 through "The Drive" and U-Max Utility Vehicles



Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-14-2013, 08:49 PM   #1
Joe smith
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default 1996 g-14 low rpm

I've tried every thing rebuilt motor new and rebuilt clutches clean carb pretty much replaced every thing but the ignitor or coil it runs at a low rpm then after about 10 to 20 minutes of putting around all the sudden it takes off and runs absolutely great you can tell it has a ton more of rpm I have a ground from battery to the engine to as soon as I let it sit cool down then its back to a crawl and no rpm I've tried every thing I can think of I've check fuel pump carb compression leak down etc. this cart did the same thing before I rebuilt the smoking motor its like the timing isnt advancing Someone please help
Joe smith is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 04-15-2013, 09:49 AM   #2
spriddle
Admin
 
spriddle's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Dec 2006
Location: TN
Posts: 100,136
Default Re: 1996 g-14 low rpm

What does the spark plug look like when it's only running at a crawl? Is it wet with fuel or dry? This could be ignition module, coil, air/fuel mixture due to air leak or vacuum line (especially the one running to the back of the engine), and may even be a stopped up muffler.

spriddle is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2013, 12:54 PM   #3
Joe smith
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Re: 1996 g-14 low rpm

Spark looks ok plug very dry I have the air box sealed up very tight,I did try running the cart without muffler a week ago figuring the person before me ran it with calapsed oil ring for a long time ran for little still no high rpm just sounds late on timing the weard thing is it will all the sudden run like its brand new ,like to try ignitor box 279$ try if it doesn't work .I was going to check timing today by marking clutch at t.d.c. Pointer on motor pointing at mark check when it's running bad and good to se if it is a lot diffrent with timing light but I broke that little plastic carb joint checking the carb again I'm going nuts trying to figure this out back to the shop for more parts thanks for your help think of anything else let me know
Joe smith is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2013, 02:10 PM   #4
spriddle
Admin
 
spriddle's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Dec 2006
Location: TN
Posts: 100,136
Default Re: 1996 g-14 low rpm

More than likely it will be the ignition module. That's a lot of money to try though. I really don't know of any way to test those things. Maybe Mike Mac, sho305, or Smallblock can help out here.

spriddle is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2013, 05:15 PM   #5
Joe smith
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Re: 1996 g-14 low rpm

Going tomorrow to a friend that works a country club he might have amodule I can try I hope let u know
Joe smith is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 06:18 AM   #6
MOOSE
Getting Wild
 
MOOSE's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 97
Default Re: 1996 g-14 low rpm

sounds like the same problem I had...still have

Was just told by a local guy that he would change the coil?

http://www.buggiesgonewild.com/gas-y...roblems-4.html

please keep us updated
MOOSE is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 07:51 PM   #7
Joe smith
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Re: 1996 g-14 low rpm

Well after about 10 to 15 hrs of trouble shooting I finally found it for sure.i figured it was a heat thing so I got out the wife's hair dryer and blew hot air on the module and bam had rpm but what i really found worked I un bolted it and pinched it and had rpm let go of it then low rpm I couldn't believe it I found my problem I put a light spring clamp on it runs every time.i will eventually get a new one.what it was doing is not advancing the timing when it wasn't working.i found that by putting a mark on the clutch at t.d.c. On compression stroke rigged a pointer up off the shroud when it wasn't running right it was advanced very little pinch the module and revved quick advanced back about an inch I used a timing light ill try and post pics
Joe smith is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 07:56 PM   #8
Joe smith
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Re: 1996 g-14 low rpm

Hope these photos show up I pad doesn't take good photos
Attached Images
File Type: jpg image.jpg (178.2 KB, 0 views)
Joe smith is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 08:01 PM   #9
Joe smith
Not Yet Wild
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 8
Default Re: 1996 g-14 low rpm

Here is the other photo
Attached Images
File Type: jpg image.jpg (232.5 KB, 0 views)
Joe smith is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 08:42 PM   #10
sho305
Vegas modded 420
 
sho305's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Jun 2009
Location: West MI
Posts: 15,294
Default Re: 1996 g-14 low rpm

The TCI advances 32 degrees or something over 2500 rpm. When mine would get hot (typically in hot summer weather) it would act funny at low rpm like it was bogging or something. It would lose maybe half its power. One day I was up a backroad a couple miles I said fine, held it on the floor for quarter mile going 20mph or so and all the sudden it took off and actually stopped doing it mostly after that (though it was still down on power when hot). It would run 28-30mph gps on flat ground normally. However it was getting tired so not sure if it was a valve sticking or just loose cylinder or what it was. Always ran synthetic and it never did it in cool weather or when cold, only did this last few years I ran stock engine (never rebuilt, replaced by clone last year).
sho305 is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Gas Yamaha


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
1996 CC value Electric Club Car
Ezgo Charger conversion Post 1996 to Pre 1996 Electric EZGO
1996 DCS to PDS Design Center
1996 TXT Won't Run Electric EZGO
1996 ez-go Electric EZGO


All times are GMT -5. The time now is 11:31 AM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.