lifted club cars - lifted ezgo
Home FAQDonate Who's Online
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric EZGO > Lithium EZGO


Post New Thread  Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-07-2020, 09:58 PM   #1
a65l
Not Yet Wild
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 38
Default Issues with Allied Lithium packs

Ok, so I haven't contacted Allied yet, but they don't work the weekend so it will have to wait untill Monday.

Details.. Cart is a 36v TXT series drive. All stock.

Received my shiny new Allied lithium packs last week. Installed, charged, troubleshot a throttle then the cart ran. Forward, backward, no worries. Drove around the lot for 5 minutes then headed down the road to the mailbox (1/3 mile or so one way). All good on the way there, stopped, opened the mailbox, back on the cart and no go. I could hear the solenoid clicking, I had a loose throttle wire in the connector to the ESC so I pulled the connector and reseated it and it worked. Back to the house, drove around the lot again for a couple minutes then over to the neighbors.. and then no go. This time I didn't hear the solenoid click. Pushed back to the house, and back on the charger. It charged for about 20 minutes then off. Then it got dark, and rained the next day. Saturday AM... on the cart, key on, and off we go, no worries. Got to the end of teh driveway and no go. Pushed back to the workshop. Ok.

Multimeter out, read across the batteries. 26 volts. No good. Read across the individual batteries... 13.1, 0.14, 13.1. Ok... Perhaps we have an issue here. I disconnected all the wires, and read again. This time, 13.1 on all 3. Re-connect wires, read across batteries. 26 volts again. Well ****. Charger back on just in case.. it shows 42 volts and shuts off in a minute. Did I mention this is the Allied Lithium charger?

So I disconnected again, let it sit, and lo and behold, 13.1 on all 3. Connect batteries, 42 volts. Key on, select a direction, push the pedal.. no click from the solenoid. Multimeter... 26 volts across the cells, this time the center battery is showing 4 volts.

So... I'm thinking there's an issue with that battery... I've ohmed out the motor and it's pretty close... got good continuitity through all the switches to the solenoid... new solenoid, diode is oriented the right direction and my resistor ohms out at 251 or so.

Again, haven't been able to talk to Allied, but it really sounds to me like an issue with the one battery. So I guess I'm just comiserating here... unless someone else has had a similar adventure and there was some subtle step I've overlooked. I do not have their state of charge meter on hand yet, it shipped separately and should be here next week.
a65l is offline   Reply With Quote
Alt Today
BGW

Golf car forum Sponsored Links

__________________
This advertising will not be shown in this way to registered members.
Register your free account today and become a member on Buggies Gone Wild Golf Cart Forum
   
Old 03-08-2020, 11:15 AM   #2
cgtech
Over This Interview Is...
 
cgtech's Avatar
Yamaha
 
Join Date: Jun 2012
Location: AZ
Posts: 17,449
Default Re: Issues with Allied Lithium packs

They are the 12v batteries, right? Try manually charging the offending battery with a 12v automotive battery charger. They probably are just not balanced.
cgtech is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2020, 06:00 PM   #3
a65l
Not Yet Wild
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 38
Default Re: Issues with Allied Lithium packs

No bueno. Sat on 12V for 4 hours, showed 13.31, but as soon as I put a load (LED driving light) across it it dropped to 6V or so...
a65l is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2020, 05:07 PM   #4
a65l
Not Yet Wild
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 38
Default Re: Issues with Allied Lithium packs

No real solution from Allied, but after a few minutes of troubleshooting on the phone, they're shipping me a new battery. So a couple of days and we'll know..
a65l is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2020, 03:02 PM   #5
a65l
Not Yet Wild
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 38
Default Re: Issues with Allied Lithium packs

Battery on hand. Installed, charger on, clicked off in about 20 minutes. Not right. Voltage on new batt about .5 volts lower than other two batteries. Drove a bit, charger back on, waiting now to see. But lucky me, it seems I have annother issue.. but that's for a different thread...
a65l is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2020, 05:29 PM   #6
smokey tennis shoe
Gone Wild
Club Car
 
Join Date: Feb 2012
Location: Indio, CA The Desert!
Posts: 1,263
Default Re: Issues with Allied Lithium packs

Which AH batteries did you get? Hopefully not the 40 or 50AH.
smokey tennis shoe is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2020, 03:33 PM   #7
PearlPack
Getting Wild
Club Car
 
Join Date: May 2019
Location: Clayton, NC
Posts: 143
Default Re: Issues with Allied Lithium packs

Quote:
Originally Posted by cgtech View Post
They are the 12v batteries, right? Try manually charging the offending battery with a 12v automotive battery charger. They probably are just not balanced.
I did this very thing....worked like a charm.
PearlPack is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2022, 07:00 PM   #8
a65l
Not Yet Wild
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 38
Default Re: Issues with Allied Lithium packs

Sorry for the late update here. Very late, actually.

Quick update is that I've been running the cart for over a year now with zero, and I mean zero problems related to the battery packs or drive system. We usually pull a small trailer around, and I go, on average, a week between charges. I've only had the cart hit low voltage cutoff once, and that was just my dumb *** not paying attention to the meters.

I did buy their battery balancer. I could have saved the 50 or so bucks and just done the parallel connect balance once in a while, but what the hell. I'm a lazy, lazy man. At some point I should put a GPS into the cart and get an actual distance on a charge, but I'm way to lazy to do that.

I actually like the packs enough that I ordered a set for the Club Car Carryall 2 that the wife just drug home... hopefully they haven't slipped on quality in the last year!
a65l is offline   Reply With Quote
Reply
Go Back   Buggies Gone Wild Golf Cart Forum > Golf Cart Repair and Troubleshooting > Electric EZGO > Lithium EZGO


Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Forum
Allied Lithium - any reviews? Electric Club Car
Allied lithium SOC meter Lithium Club Car
Allied Lithium drop in batteries Lithium Club Car
Allied Lithium batteries? Lithium EZGO
Ezgo RXV Allied Lithium Lithium EZGO


All times are GMT -5. The time now is 06:20 PM.


Club Car Electric | EZGO Electric | Lifted Golf Carts | Gas EZGO | Used Golf Carts and Parts

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
This Website and forum is the property of Buggiesgonewild.com. No material may be taken or duplicated in part or full without prior written consent of the owners of buggiesgonewild.com. © 2006-2017 Buggiesgonewild.com. All rights reserved.